Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20/11), αποκαλύπτονται ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης. Σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΠΑ, ένα στα δέκα παιδιά ηλικίας έως τριών ετών που φτάνουν στα παιδοχειρουργικά τμήματα των νοσοκομείων του ΕΣΥ είναι θύματα κακοποίησης, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 25% για εκείνα που καταγράφονται με κατάγματα.
Τα παιδιά, λόγω της ηλικίας τους, δυσκολεύονται να εκφράσουν τα περιστατικά βίας που υφίστανται. Ωστόσο, οι γιατροί είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα σημάδια κακοποίησης. Για παράδειγμα, όταν οι πληροφορίες που παρέχονται από την οικογένεια σχετικά με ένα «ατύχημα» είναι αντιφατικές ή ασαφείς, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Συχνά, σε τέτοιες περιπτώσεις, η ευθύνη αποδίδεται σε μεγαλύτερα αδερφάκια, ενώ παρατηρούνται τραύματα σε διαφορετικά στάδια επούλωσης.
Τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα της παιδικής κακοποίησης φαίνεται να έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Συνολικά, τα τελευταία έξι χρόνια έχουν καταγραφεί 353 περιστατικά, με τα περισσότερα να σημειώνονται το 2022 (99 περιστατικά). Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η αύξηση της κακοποίησης από το 2021 στο 2022 φτάνει το 50%. Επιπλέον, δεν υπάρχει διαφορά φύλου στα περιστατικά κακοποίησης, αφού και αγόρια και κορίτσια είναι εξίσου εκτεθειμένα σε αυτού του είδους τη βία.
Η ανάγκη για εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η κακοποίηση σε πολλές περιπτώσεις παραμένει μυστική για μεγάλο διάστημα, με τους θύτες, συνήθως άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, να εκβιάζουν τα παιδιά για να μην αποκαλύψουν τη βία που υφίστανται.
Σε περίπτωση λοιπόν που αντιληφθείτε ότι κάποιο παιδί στο περιβάλλον σας υφίσταται κακοποίηση, ενεργήστε άμεσα. Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που βρίσκεται κοντά του, όπως έναν δάσκαλο ή τον σχολικό σύμβουλο. Τέλος, μην διστάσετε να καταγγείλετε την κακοποίηση στις Αρχές, ακόμα και διατηρώντας την ανωνυμία σας.