Skip to content

Καιρός να σπάσουμε τα ταμπού: Κι όμως οι γυναίκες έχουν σεξουαλικά θέματα- Θα τα λάβουμε υπόψη μας;

Η σεξουαλική υγεία των γυναικών αποτελεί έναν κρίσιμο τομέα της συνολικής ευεξίας, ωστόσο συχνά παραμένει στο περιθώριο. Πολλές γυναίκες βιώνουν κάποια μορφή σεξουαλικής δυσλειτουργίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους, η οποία μπορεί να οφείλεται σε σωματικούς, ψυχολογικούς ή κοινωνικούς παράγοντες. Η έλλειψη ενημέρωσης και τα κοινωνικά ταμπού όμως κάνουν πολλές γυναίκες να διστάζουν να συζητήσουν ανοιχτά αυτά τα θέματα.

Δυστυχώς, παρά τις προόδους τη επιστήμης, η έρευνα γύρω από τη γυναικεία σεξουαλικότητα παραμένει περιορισμένη, με αποτέλεσμα πολλές να αισθάνονται ότι οι ανάγκες τους δεν καλύπτονται. Κάποια από τα πιο συχνά προβλήματα περιλαμβάνουν τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, τη δυσπαρευνία, την ανοργασμία, την κολπική ξηρότητα και το σεξουαλικό άγχος.

Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία επηρεάζει περίπου το 40% των γυναικών. Οι αιτίες της είναι κυρίως οι ορμονικές αλλαγές και οι ψυχολογικοί παράγοντες. Η δυσπαρευνία, ή ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, αγγίζει το 30% των γυναικών και μπορεί να σχετίζεται με σωματικά προβλήματα, ή ψυχολογικούς παράγοντες. Επίσης, η  ανοργασμία, η αδυναμία δηλαδή επίτευξης οργασμού, είναι επίσης κοινή, με 10-15% των γυναικών να μην έχουν βιώσει ποτέ οργασμό.

Τέλος, η κολπική ξηρότητα είναι συχνή, ειδικά μετά από την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με λιπαντικά ή ορμονικές θεραπείες. Επιπλέον, το σεξουαλικό άγχος, που προκύπτει από κοινωνικές προσδοκίες και ανασφάλειες, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευχαρίστηση.

Είναι επιτακτική ανάγκη  λοιπόν να αναγνωρίσουμε ότι οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες δεν είναι ταμπού και να προάγουμε τη συζήτηση γύρω από τη γυναικεία σεξουαλικότητα. Η σωστή ενημέρωση και η επικοινωνία με ειδικούς υγείας μπορούν να βελτιώσουν τη σεξουαλική υγεία και την ποιότητα ζωής των γυναικών. Είναι καιρός να ανοίξουμε τον ανοιχτά έναν διάλογο, ώστε να απολαμβάνουμε το σεξ επί ίσοις όροις. Γιατί όταν οι γυναίκες αποκόπτονται, ή στερούνται μια τόσο βασική λειτουργία, ή ακόμα χειρότερα τη θεωρούν «μαρτύριο», οποιαδήποτε συζήτηση περί ισότητας μοιάζει έωλη.