Skip to content

Κι όμως το 2025 η μητρική θνησιμότητα δεν έχει καταπολεμηθεί ακόμα

Κάθε δύο λεπτά, μια γυναίκα χάνει τη ζωή της λόγω ελλείψεων στην υγειονομική περίθαλψη, όπως αποκαλύπτει η νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Το 2023 καταγράφηκαν 260.000 μητρικοί θάνατοι, που ισοδυναμούν με 712 γυναίκες να πεθαίνουν καθημερινά ή 30 ανά ώρα. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των θανάτων σημειώθηκε στην υποσαχάρια Αφρική, όπου οι ανισότητες στην υγειονομική φροντίδα είναι έντονες και η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να μην λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Ο μητρικός θάνατος ορίζεται ως κάθε θάνατος που συνδέεται άμεσα με την εγκυμοσύνη, ή συμβαίνει εντός έξι εβδομάδων από τον τοκετό. Παρά τη μείωση των παγκόσμιων ποσοστών μητρικής θνησιμότητας κατά 40% από το 2000, οι ανισότητες παραμένουν μεγάλες, με τις χώρες χαμηλού εισοδήματος να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά. Στη Δυτική Αφρική, μία στις 36 γυναίκες κινδυνεύει από μητρικό θάνατο, ενώ στη Νότια Ευρώπη ο κίνδυνος είναι μόλις 1 στις 16.000, γεγονός που δείχνει τη σημαντική ανισότητα στην υγειονομική περίθαλψη μεταξύ των περιοχών του κόσμου.

Οι μισοί από τους μητρικούς θανάτους του 2023 καταγράφηκαν στη Νιγηρία, την Ινδία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Πακιστάν, χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την έλλειψη επαρκών υποδομών υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης υγειονομικού προσωπικού.

Ο ΠΟΥ και άλλοι οργανισμοί προειδοποιούν ότι οι πρόσφατες περικοπές στη διεθνή βοήθεια για την υγειονομική φροντίδα των μητέρων και τον οικογενειακό προγραμματισμό, ειδικά από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενδέχεται να αναστρέψουν την πρόοδο που έχει γίνει στη μείωση των μητρικών θανάτων. Ήδη, η UNFPA έχει χάσει σημαντικά χρηματοδοτικά ποσά, γεγονός που αυξάνει την ανάγκη για επενδύσεις και πολιτική δέσμευση για την προστασία των γυναικών και τη βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας τους.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η τεχνολογία σημειώνει  θεαματική ανάπτυξη!