Η πρακτική “Don’t Ask, Don’t Tell” (DADT) αποτελεί ένα ιδιαίτερο είδος σχέσης, που συχνά επιλέγεται από μονογαμικά ζευγάρια, τα οποία ναι μεν επιθυμούν περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν είναι έτοιμα να υιοθετήσουν την πλήρη διαφάνεια της πολυσυντροφικότητας. Πρόκειται δηλαδή για μια σιωπηρή συμφωνία, όπου κάθε σύντροφος μπορεί να εμπλακεί σε παράλληλες σχέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συζητούνται, ή δεν θα αποκαλύπτονται λεπτομέρειες αυτών των εμπειριών. Στόχος: να διατηρείται εξωτερικά η εικόνα της μονογαμικής σχέσης, στοιχείο που συμβαδίζει με τις κοινωνικές νόρμες και παρέχει ένα είδος συναισθηματικής ασφάλειας.
Το μοντέλο αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στη μονογαμία και την πολυγαμία. Δεν απαιτεί απόλυτη διαφάνεια, όπως η πολυσυντροφικότητα, ούτε περιορίζει την προσωπική ελευθερία, όπως η αυστηρή μονογαμία. Αντιθέτως, επιτρέπει στους συντρόφους να διατηρούν την ανεξαρτησία τους και να εξερευνούν άλλες σχέσεις, χωρίς όμως την ένταση που μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική έκθεση, ή η σύγκριση.
Ωστόσο, η απουσία ειλικρίνειας και η προγραμματισμένη αποσιώπηση ενέχουν σοβαρούς κινδύνους. Η έλλειψη πληροφόρησης μπορεί να δημιουργήσει ανασφάλεια, ζήλια ή παρερμηνείες, ειδικά όταν δεν υπάρχει ένα ισχυρό υπόβαθρο εμπιστοσύνης. Το μοντέλο DADT μπορεί να λειτουργήσει τελικά, μόνο εφόσον υπάρχει αμοιβαία συναίνεση, όχι μόνο ανάμεσα στους βασικούς συντρόφους, αλλά και με τους εξωτερικούς παρτενέρ, οι οποίοι οφείλουν να γνωρίζουν και να αποδέχονται τη φύση της σχέσης.
Από την άλλη, τα οφέλη μιας τέτοιας δυναμικής περιλαμβάνουν την προσωπική αυτονομία, την αποφυγή άσκοπων συγκρούσεων και για ορισμένους την αναζωπύρωση της σχέσης μέσω εξωτερικών εμπειριών. Παρ’ όλα αυτά, τα πιθανά αρνητικά —όπως η απουσία διαλόγου, τα καταπιεσμένα συναισθήματα και οι συναισθηματικές εκρήξεις— δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Το DADT λοιπόν, που έχει γίνει της μόδας, αποτελεί ένα ευέλικτο μοντέλο που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες κάποιων ζευγαριών, όμως η επιτυχία του εξαρτάται από τον βαθμό επικοινωνίας, εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.