Η γυναικολόγος Anne Ford παρατήρησε ότι πολλές από τις ασθενείς της, που βρίσκονταν λίγο πριν ή μετά από την εμμηνόπαυση, εμφάνιζαν έναν κοινό παράγοντα: τη διάγνωση του «παγωμένου ώμου», ή συμφυτικής θυλακίτιδας. Αυτή η πάθηση, για την οποία δεν υπάρχει ακόμα πλήρης κατανόηση ή θεραπεία, χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο και δυσκαμψία στον ώμο.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το 75% των περιπτώσεων αφορά σε γυναίκες, κυρίως σε περιεμμηνοπαυσιακή ή μετεμμηνοπαυσιακή φάση. «Αρκεί το γεγονός ότι είσαι γυναίκα για να αυξήσεις τον κίνδυνο», σχολίασε η ορθοπεδική χειρουργός Jocelyn Wittstein σε άρθρο του National Geographic.
Η πάθηση επηρεάζει το 2-5% του γενικού πληθυσμού, με γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών να είναι οι πιο ευάλωτες. Δεν προκαλείται από τραυματισμό, αλλά από μια φλεγμονή που αναπτύσσεται στον συνδετικό ιστό του ώμου με την πάροδο του χρόνου. Μάλιστα, η προσπάθεια ενεργοποίησης της περιοχής μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Όπως αναφέρει η Wittstein: «Είναι σαν να προσθέτεις λάδι στη φωτιά». Ενώ ορισμένα φάρμακα, όπως τα στεροειδή, μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα, στην ουσία καμία θεραπεία δεν είναι οριστική.
Ποια είναι η σύνδεση του παγωμένου ώμου με την περιεμμηνόπαυση;
Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται, επηρεάζονται πολλαπλές λειτουργίες του οργανισμού, από το μυοσκελετικό σύστημα έως την καρδιακή υγεία. Παρότι η σχέση των οιστρογόνων με τις αρθρώσεις δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς, εκτιμάται ότι το 50% των γυναικών στην εμμηνόπαυση υποφέρουν από αρθριτικούς πόνους.
Ο όρος «παγωμένος ώμος» πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1934. Μια μικρής κλίμακας μελέτη της δεκαετίας του 1970 σε 40 γυναίκες έβγαλε μέχρι και γελοία συμπεράσματα, όπως ότι η πάθηση σχετίζεται με «υπερβολικό άγχος», ή «υστερικές τάσεις».
Ακόμα και σήμερα, πολλές γυναίκες που απευθύνονται σε ορθοπεδικούς με αυτά τα συμπτώματα δεν αντιμετωπίζονται σοβαρά. Όπως επισημαίνει η Wittstein: «Το 94% των ορθοπεδικών δεν έχει περάσει ποτέ εμμηνόπαυση», καθώς μόνο το 6% της ειδικότητας αυτής απαρτίζεται από γυναίκες…