Skip to content

Οι άντρες στην Κένυα στηρίζουν τον αγώνα κατά της κλειτοριδεκτομής: Ελπίδα για τα κορίτσια και το μέλλον τους

Η κλειτοριδεκτομή αποτελεί μια εξαιρετικά βίαιη και βαθιά ριζωμένη πατριαρχική πρακτική, η οποία συνιστά σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταδικάζεται καθολικά από διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις. Πρόκειται για τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, ο οποίος πλήττει εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε πολλές χώρες, κυρίως στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Οι σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες αυτής της διαδικασίας είναι καταστροφικές, επηρεάζοντας τη ζωή των θυμάτων σε βάθος χρόνου.

Περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε 30 χώρες έχουν υποστεί αυτήν την πρακτική, σύμφωνα με την UNICEF. Ο ΟΗΕ, ο ΠΟΥ και οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία εργάζονται συστηματικά για την εξάλειψή της, ενθαρρύνοντας τις χώρες και κοινότητες που εξακολουθούν να την εφαρμόζουν να την καταργήσουν. Παρά τις νομικές απαγορεύσεις σε πολλές χώρες, όπως στην Αίγυπτο, την Αιθιοπία και την Κένυα, η πρακτική συνεχίζεται, με υψηλά ποσοστά, όπως στην κοινότητα των Samburu στην Κένυα, όπου σχεδόν το 86% των κοριτσιών εξακολουθούν να υφίστανται την επώδυνη αυτή διαδικασία, παρά την επίσημη απαγόρευση.

Η ActionAid διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων μέσω του προγράμματος Kongamanos, το οποίο ενώνει ηγέτες και άντρες της κοινότητας για να προστατεύσουν τα κορίτσια από αυτή τη φρικτή πρακτική. Ιστορίες όπως αυτή της Purity, ενός κοριτσιού που διέφυγε από την κλειτοριδεκτομή με τη βοήθεια των οργανισμών και των εθελοντών της ActionAid, αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα αυτών των προσπαθειών.

Τα ελπιδοφόρα νέα είναι ότι πλέον και άντρες εθελοντές παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάσωση κοριτσιών από την κλειτοριδεκτομή, προστατεύοντας τα δικαιώματα και την ασφάλειά τους. Παράλληλα, η  ActionAid παρέχει υποστήριξη στις επιζήσασες και εργάζεται για την ενδυνάμωση των κοινοτήτων, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να αναλάβουν δράση για την κατάργηση της κλειτοριδεκτομής και την προώθηση της ισότητας των φύλων.