Η πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ καταγράφει ότι σχεδόν τέσσερις στους δέκα αμάχους, που χάνουν τη ζωή τους σε εμπόλεμες περιοχές, είναι γυναίκες, με τον αριθμό τους να έχει διπλασιαστεί το 2023 σε σύγκριση με το 2022.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, σήμερα σημειώνονται τουλάχιστον 33.443 θάνατοι αμάχων, εκ των οποίων περισσότεροι από 13.377 είναι γυναίκες, δηλαδή σχεδόν το 40% των θυμάτων. Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 30%, γεγονός που αποδεικνύει τις σοβαρές επιπτώσεις των συγκρούσεων σε ευάλωτες ομάδες.
Επίσης, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της περιορισμένης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη. Συγκεκριμένα, 500 κορίτσια σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις χάνουν τη ζωή τους καθημερινά λόγω επιπλοκών, που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Στη Γάζα, για παράδειγμα, μέχρι το τέλος του 2023, περισσότερες από 180 γυναίκες γεννούσαν χωρίς ιατρική φροντίδα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρει ότι το 2023 σημειώθηκαν πάνω από 170 ένοπλες συγκρούσεις, με 612 εκατομμύρια κορίτσια να ζουν σε περιοχές κοντά σε αυτές, ποσοστό αυξημένο κατά 150% σε σχέση με δέκα χρόνια πριν.
Οι Γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών τόνισαν την «κατάφωρη παραβίαση» των διεθνών νόμων, που προστατεύουν τις γυναίκες και τα παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες. Στο Σουδάν επίσης, οι αναφορές για σεξουαλική βία είναι εκτενείς, με τα περισσότερα θύματα να μην έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα τις πρώτες 72 ώρες μετά από τον βιασμό τους.
Αυτή η έκθεση δημοσιεύεται 24 χρόνια μετά από το ψήφισμα 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλεί τα κράτη να πράξουν τα δέοντα για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεσες δράσεις.