Τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν, μετά από την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, παρατηρούμε τη δραματική συρρίκνωση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών. Τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης απειλούν ακόμη και τη ζωή τους, καθώς περιορίζουν σημαντικά την πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Επίσης, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν ιδιαίτερα για τις γυναίκες, που δεν μπορούν πλέον να εκπαιδευτούν ως νοσηλεύτριες ή μαίες, παρά τις σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα.
Η Αφγανή ακτιβίστρια Samira Hamidi από τη Διεθνή Αμνηστία είχε τονίσει ότι λόγω των παραδοσιακών πρακτικών οι γυναίκες στην πλειονότητα των περιοχών του Αφγανιστάν δεν επιτρέπεται να εξετάζονται, ή να δέχονται βοήθεια από άντρες γιατρούς. Ακόμα και πριν από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, οι δείκτες θνησιμότητας των γυναικών κατά τη διάρκεια της γέννας ήταν ήδη απογοητευτικοί, με 620 γυναίκες να πεθαίνουν ανά 100.000 γεννήσεις.
Οι περιορισμοί των Ταλιμπάν έχουν επιφέρει αυστηρές καταστολές, όπως η απαγόρευση των γυναικών να κυκλοφορούν χωρίς συνοδεία ανδρών συγγενών, η απαγόρευση της εργασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στην ιατρική εκπαίδευση. Η κατάσταση αυτή έχει πλήξει σοβαρά την υγειονομική φροντίδα, ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, όπου στα τοπικά νοσοκομεία οι γιατροί απειλούνται με αυστηρές τιμωρίες σε περίπτωση που περιθάλψουν γυναίκες.
Η κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης στο Αφγανιστάν παραμένει ανησυχητική, καθώς δεν υπάρχει αρκετό ιατρικό προσωπικό και πολλές οικογένειες καταφεύγουν σε επικίνδυνες εναλλακτικές θεραπείες, όπως βότανα και γιατροσόφια, για να αντιμετωπίσουν σοβαρές ασθένειες, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία τους.
Η παροχή ιατρικής βοήθειας όμως είναι ανεπαρκής ακόμα και για τα αγόρια: στη χώρα υπάρχουν μόλις πέντε παιδιατρικές κλινικές, όλες στην Καμπούλ. Και σχεδόν πάντα τα έξοδα θεραπείας και νοσηλείας των παιδιών πρέπει να καλυφθούν από τις οικογένειές τους.