Η Ιστορία ως γνωστό, γράφεται από τους ισχυρούς και ισχυροί για αιώνες θεωρούνταν μόνοι οι άνδρες. Αυτός είναι και ο πρωταρχικός λόγος που η αντικειμενικότητα της Wikipedia δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Παρά την προσπάθεια για ουδετερότητα, υπάρχουν περιπτώσεις μεροληψίας, όπως και έμφυλα, ακόμα και πολιτισμικά κενά.
Το έμφυλο χάσμα στη Wikipedia αφορά στη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών ως συντακτριών και την υποεκπροσώπηση θεμάτων, που σχετίζονται με αυτές. Συγκεκριμένα, μόλις το 10-20% των συντακτών της πλατφόρμας είναι γυναίκες, ενώ οι βιογραφίες και το περιεχόμενο για σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες και ζητήματα ισότητας είναι περιορισμένα.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το χάσμα, πολλές γυναίκες και οργανισμοί ανέλαβαν δράση μέσα από μαραθώνιους επεξεργασίας (edit-a-thons), που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή νέων συντακτριών και την παραγωγή άρθρων για γυναίκες. Την πρωτοβουλία του εγχειρήματος είχε η Ισπανίδα δημοσιογράφος Patricia Horrillo, γνωστή και για το Art+Feminism.
Έτσι δημιουργήθηκεη Wikiesfera, που από το 2015 στοχέυει στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών αρθρογράφων. Επίσης, παρέχει εκπαίδευση και υποστήριξη, με έμφαση στη δημιουργία περιεχομένου για γυναίκες και ζητήματα ισότητας. Η ομάδα είναι ανοιχτή και σε άνδρες, συνήθως όμως ασχολούνται ενεργά με την Wikiesfera γυναίκες ηλικών από 40 ως 60 και κάτι, καθώς αυτές διαθέτουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και διάθεση.
Σην προσπάθειά τους συμβάλλουν οι εθελόντριες της πλατφόρμας Whose Knowledge? από τις ΗΠΑ και οι Ιταλίδες συντάκτριες της WikiDonne, ενώ με παρόμοιο τρόπο λειτουργούν και πιο μικρές ομάδες, με βάση την Ελβετία, τη Νότια Αφρική και τη Γερμανία.
Η πρωτοβουλία «Women in Red» επίσης στοχεύει στην αύξηση των βιογραφιών γυναικών, ενώ η Gender Gap Task Force της Wikipedia, που έχει αναγνωρίσει τις έμφυλες ανισότητες στις καταχωρήσεις της πλατφόρμας, εργάζεται για στρατηγικές, που προωθούν την ισότητα των φύλων στη Wikipedia.
Μέσα από πρωτοβουλίες που προωθούν τη συμμετοχή των γυναικών και την κάλυψη γυναικείων θεμάτων, επιδιώκεται μια πιο αντιπροσωπευτική και δίκαιη πλατφόρμα, όπου οι φωνές όλων θα έχουν ίση θέση στην παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια. Γιατί “Η ιστορία γραφόταν πάντα από όσους είχαν δύναμη – και τώρα έχουμε κι εμείς αυτή τη δύναμη», όπως λέει χαρακτηριστικά και η Horillo.