Όλοι έχουμε ακούσει – ή ζήσει – μια ιστορία όπου μια απλή φιλία μεταμορφώθηκε, σχεδόν μαγικά, σε έναν μεγάλο έρωτα. Ίσως να είσαι κι εσύ σ’ αυτή τη φάση που κοιτάς τον κολλητό σου λίγο διαφορετικά, που αναρωτιέσαι αν αυτό το “κάτι” που νιώθεις είναι αμοιβαίο ή απλώς φαντασία σου. Μήπως όμως υπάρχει λόγος που τόσοι ρομαντικοί ήρωες στη λογοτεχνία και το σινεμά ξεκίνησαν… από φίλοι; Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους!
Γιατί γεννιέται έρωτας από μια φιλία;
Φιλία και έρωτας έχουν κοινά συστατικά: οικειότητα, ασφάλεια, χιούμορ, σεβασμό, κατανόηση. Αν το καλοσκεφτείς, όλα αυτά που αναζητάς σε μια σχέση, συχνά τα έχεις ήδη… με τον καλύτερό σου φίλο ή φίλη. Το πέρασμα από τη φιλία στον έρωτα γίνεται όταν, κάπου στη διαδρομή, ανάβει μια σπίθα – και τότε όλα αλλάζουν.
Τι λέει η επιστήμη;
Σύμφωνα με μελέτες ψυχολογίας, οι σχέσεις που ξεκινούν από φιλία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διαρκέσουν, γιατί βασίζονται σε αυθεντική οικειότητα και αμοιβαία εκτίμηση. Οι επιστήμονες το αποδίδουν στο γεγονός ότι όταν ξέρεις τον άλλον χωρίς το άγχος της ερωτικής κατάκτησης, αναπτύσσεις πιο αληθινή, βαθιά σύνδεση. Αυτό δημιουργεί ισχυρές βάσεις για μια ρομαντική σχέση.
Τα υπέρ του να ερωτευτείς τον φίλο/τη φίλη σου
-
Γνωρίζετε τα κουμπιά ο ένας του άλλου: Ξέρεις τις αδυναμίες, τις γκάφες, τις συνήθειές του/της.
-
Υπάρχει ήδη εμπιστοσύνη: Δεν χρειάζονται ψέματα ή παιχνίδια δύναμης.
-
Είναι ο πρώτος που θα τρέξεις όταν κάτι πάει στραβά – και το ξέρει.
-
Υπάρχει ειλικρίνεια: Δεν χρειάζεται να υποδύεσαι κάποιον/α που δεν είσαι.
Τα κατά
-
Ρίσκο να χαλάσει η φιλία: Αν δεν λειτουργήσει ερωτικά, η φιλία ίσως δεν επιστρέψει ποτέ στην προηγούμενη μορφή της.
-
Ζήλια ή ανταγωνισμός: Οι δυναμικές αλλάζουν, ειδικά αν υπήρχαν “παλιά απωθημένα”.
-
Οι γύρω μπορεί να μην το καταλάβουν αμέσως ή να φέρουν αντίσταση.
Τι πρέπει να σκεφτείς πριν προχωρήσεις
-
Είναι αμοιβαίο; Αν το νιώθεις μόνο εσύ, ίσως ρισκάρεις κάτι όμορφο χωρίς λόγο.
-
Είσαι έτοιμη να χάσεις τη φιλία αν δεν πάει καλά; Να το ξέρεις, γιατί ακόμα και αν ξαναγίνετε φίλοι, τίποτα δεν θα είναι ίδιο.
-
Υπάρχει αληθινή ερωτική έλξη ή μπερδεύεσαι λόγω οικειότητας;
-
Είναι αυτός/αυτή single; Τα παράλληλα σενάρια δημιουργούν παρεξηγήσεις, ενοχές και συναισθηματικό χάος.
Tips για να περάσεις από τη φιλία στον έρωτα
-
Μίλα ανοιχτά: Αν νιώθεις κάτι παραπάνω, μην το κρατάς για πάντα μέσα σου. Κάποια στιγμή πρέπει να ειπωθεί – έστω και διακριτικά.
-
Δοκίμασε τα νερά: Μια πρόταση για «πιο προσωπική» βόλτα ή μια εξομολόγηση του τύπου «Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς θα ήταν αν…;» ανοίγει κουβέντα χωρίς πίεση.
-
Δώσε χρόνο: Μη βιάζεσαι να ορίσεις τη σχέση. Αν είναι να γίνει, θα γίνει φυσικά.
-
Σεβάσου τα όρια: Αν δεις ότι ο άλλος δεν ανταποκρίνεται, σεβάσου το. Η φιλία αξίζει, ακόμα κι αν η καρδιά θέλει κάτι παραπάνω.
Πώς να χειριστείς αν δεν πάει καλά
Εδώ είναι το δύσκολο. Αν η εξομολόγηση ή το πρώτο φιλί δεν φέρουν το happy end, χρειάζεται χρόνος. Ίσως πρέπει να απομακρυνθείτε λίγο, να ξαναβρείτε τα πατήματά σας. Το πιο σημαντικό; Να είστε ειλικρινείς και να δώσετε χώρο ο ένας στον άλλο, χωρίς πίεση και δράματα.
Μια φιλία που γίνεται έρωτας έχει όλα τα φόντα να πετύχει – αν υπάρχει αληθινή έλξη και κοινές αξίες. Θέλει όμως θάρρος, ειλικρίνεια και διάθεση να ρισκάρεις για κάτι μεγαλύτερο. Και, αν μη τι άλλο, ακόμα κι αν δεν βγει, θα ξέρεις ότι το δοκίμασες, ότι δεν άφησες ποτέ το «τι θα γινόταν αν…» να σε στοιχειώνει.
Γιατί τελικά, η αγάπη – όπως και η φιλία – είναι πάντα ένα όμορφο ρίσκο.